Održano VI. hodočašće Hrvata u Irskoj u svetištu Naše Gospe od Knocka


U subotu, 3. lipnja, održano je šesto po redu hodočašće Hrvata u Irskoj u irsko međunarodno marijansko i euharistijsko svetište Naše Gospe od Knocka – Kraljice Irske.

Hodočasnici su počeli pristizati u svetište od 11:00 sati, s autobusima koji su krenuli iz Dublina i Corka.

Hodočašće je započelo s blagoslovnom molitvom i poticajnim riječima mons. Vjekoslava Huzjaka, biskupa bjelovarsko-križevačkog, zajedno s voditeljem misije, vlč. Josipom Levakovićem. Prva zajednička točka hodočašća bila je pobožnost Križnoga puta, koja je započela uvodnom molitvom ispred Bazilike, a nastavila se na obližnjoj Kalvariji.

Mons. Huzjak i vlč. Levaković zatim su se susreli s rektorom svetišta, preč. Richardom Gibbonsom. U kratkom i vrlo ugodnom druženju razgovarali su s mons. Eamonom Martinom, nadbiskupom Armagha i primasom cijele Irske, kao i s mons. Francisom Duffyjem, nadbiskupom Tuama, na čijem teritoriju se nalazi svetište u Knocku, koji im se kasnije pridružio na Misnom slavlju.

Hodočasnici su imali priliku za sakrament pomirenja na hrvatskom jeziku u kapelici pomirenja (Chapel of Reconciliation). U Župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja, na čijem vanjskom zidu svetišta se dogodilo ukazanje, zajedno su molili krunicu od 14:30 sati. Svečano Misno slavlje započelo je u 15:15 sati, a predsjedao je mons. Vjekoslav Huzjak uz koncelebraciju vlč. Josipa Levakovića. Na Misnom slavlju, odjeven u biskupsko korsko ruho, sudjelovao je i domaći nadbiskup, mons. Francis Duffy, koji je pozdravio okupljene vjernike i njihove pastire te im zaželio dobrodošlicu u svetište. Prigodnu propovijed izrekao je predsjedatelj na temelju misnih čitanja. Zbor iz Dublina, uz članove zbora iz Corka, animirao je Misno slavlje.

Foto: HKM Dublin

Na kraju Misnog slavlja, voditelj Misije mons. Huzjaku uručio je prigodni poklon kao uspomenu na ovo predivno slavlje i kao poticaj da se ova zajednica uvijek prisjeća u svojim molitvama.

Nakon Misnog slavlja, hodočasnici su se okupili za zajedničku fotografiju te su se podružili i razmijenili iskustva, osvježeni i obogaćeni svime što su doživjeli tijekom hodočašća. Ove godine, na hodočašću se okupilo dvjestotinjak hodočasnika, koji su već s nestrpljenjem zazivali iduće hodočašće koje će se, ako Bog da, održati 2024. godine.

Hodočašće Hrvata u Irskoj u svetištu Naše Gospe od Knocka – Kraljice Irske nastavlja okupljati vjernike i širiti duhovnost među hrvatskom zajednicom u Irskoj. Ovo jedinstveno iskustvo molitve i zajedništva predstavlja važan događaj koji jača veze između Hrvata u Irskoj i njihove vjere, te pruža priliku za duhovno obnavljanje i ohrabrenje.

Hodočasnici su se, obogaćeni duhovnim iskustvom, vratili svojim svakodnevnim obavezama, noseći sa sobom sjećanja na ovo divno hodočašće.



Autor: CroExpress


Datum objave: 12.06.2023.





Source link

Written by Domovina News

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Loading…

0

Komentari

Komentari

Melodies of Hope: Radio Host’s Journey to Mental Health Champion.

Marko Franović: Hrvatice i Hrvati Australije pomognite – dajte svoj novac za „Croatian Six“!