Politička satira s pokrićem: Kako meme utječu na izbore u Hrvatskoj 2024. godine

Vicevi s pokrićem dominiraju porukama: birači vole grube šale na račun kontroverznih političara

Od oduzimanja kravica do međusobnih uvreda, tijekom dosadašnje izborne kampanje primat u neposrednoj komunikaciji preuzele su platforme za izravnu komunikaciju poput WhatsApp, Messengera ili Telegrama kojima se već tjednima šire različite meme – kratke, vizualne poruke kojima je svrha ne samo nasmijati, nego kroz satiru skrenuti pažnju na različite trendove, pozadinu i druge faktore koji utječu na odluku birača o tome kojeg kandidata na listi zaokružiti, a kojem dati preferencijalni glas! 

Poznata lica Rijeka pravde

Jedan od zapaženijih trendova govori o Rijekama pravde – za koje se od prvotnog iznenađenja kojem je kumovao trenutni predsjednik Milanović, pretvorene u razočarenje osobama koje su se pojavile na listama.

Čini se kako je širenje takvih poruka postalo način podsjećanja da se Rijeke pravde ne sastoje od novih, svježih lica, već osoba koja su široj javnosti dobro poznate – ali ne samo po dobru. Tako danima kruže meme koje upozoravaju kako je nositelj liste Rijeka pravde u VI. Izbornoj jedinci Mihael Zmajlović svojedobno kao ministar zaštite okoliša prvo preselio ministarstvo na elitnu poslovnu lokaciju – zagrebački Zagreb Tower gdje je kasnije ispostavilo da je ugradio i luksuzno kupatilo – sve to na račun poreznih obveznika. 

Kandidati pod pritiskom

Jedna od kandidatkinja jest i Anka – Mrak Taritaš, kojom izgleda, birači nisu oprostili obnovu poplavom uništene Gunje, gdje su postojali svi elementi korumpirane politike – od  bezbrojnih naslova koji ukaziju na nepotizam, korupciju i nečinjenje.

 

Postavilo se i pitanje zašto su Rijeke pravde umjesto mladih, odabrale postaviti dobro poznat politički kadar, kad u svakom slučaju raspolažu sa manje poznatim – sposobnijim osobama. Kad smo već kod kadrovskih križaljki, primjećeno je i kako su neke stranke poput MOžemo, u seriju RTL-ovih debata više puta ugostile i Sandru Benčić. Kandidatkinja za predsjednicu Vlade Sandra Benčić otkrila je tako ograničeno znanje o svakom sektoru, od vanjske i unutarnje politike i zdravstva pa sve do gospodarstva.

Stvoren je i dojam kako stranka Možemo nema ljude koji znaju dovoljno o sektorima pa su eto – u vatru bacili Sandru Benčić koja je ipak pokazala da zna više od bivšeg ministra gospodarstva Branka Grčića. 

Iako stara narodna izreka govori što južnije, to tužnije, slično se može reći i za zapad, gdje je Krešo Beljak svojom kandidaturom potaknuo cijeli niz sarkastiičnih poruka o tome kako je riječ o osobi koja je amnestirana od krađa i provala u automobile na širem samoborskom području – to je Beljak svojedobno opravdao mladenačkim hirom ( iako je imao više od 30 godina ), no u fokus javnosti je došao tvrdnjom kako se on slaže sa oduzimanjem krava.

Značaj oduzimanja krava

To je oduzimanje stoke i te kako negativno i duboko ukorijenjeno u narodno sjećanje. Cijela se zapadna Hrvatska sjeća kako su krave krajem drugog svjetskog rata često bile oduzimane kako bi se obitelji ostavile gladnima.

S druge strane, SDP-ov kontroverzni kandidat za premijera, koji se skriva pod sloganom ‘Rijeke pravde’, u svojoj se kampanji predstavlja kao ‘desničar’: branio bi granicu od migranata, razvijao vojsku, štitio Hrvate u Bosni. Međutim, njegovi su suradnici – pa i članovi lista SDP – uvjereni Titoisti i to ne mogu sakriti, što kreatori ‘meme’ šala i te kako koriste.

Meme-kreatori su uočili i to da Zoran Milanović, praktički jedini u državi, brani zlostavljača Matanića od ‘zlih novinara’. Jedina druga osoba uz Milanovića koja to radi je tragična Matanićeva ljubavnica Hana Samaržija, koja mu je, kako je napisala u izbrisanom facebook postu, došla u sobu i skinula se gola za 200 eura.

Sjećanja su to, sudeći prema istinitom sarkazmu koji vlada – koja i dalje jasno određuju izbore birača na ovim izborima. Za Vas smo odabrali one poruke koje smo do sada uspjeli prikupiti, koja je vaš favorit? 

 

  

SDP-ov kontroverzni kandidat za premijera, koji se skriva pod sloganom ‘Rijeke pravde’, u svojoj se kampanji predstavlja kao ‘desničar’: branio bi granicu od migranata, razvijao vojsku, štitio Hrvate u Bosni. Međutim, njegovi su suradnici – pa i članovi lista SDP – uvjereni Titoisti i to ne mogu sakriti, što kreatori ‘meme’ šala i te kako koriste.

 

Meme-kreatori su uočili i to za Zoran Milanović, praktički jedini u državi, brani zlostavljača Matanića od ‘zlih novinara’. Jedina druga osoba uz Milanovića koja to radi je tragična Matanićeva ljubavnica Hana Samaržija, koja mu je, kako je napisala u izbrisanom facebook postu, došla u sobu i skinula se gola za 200 eura.

 

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Loading…

0

Komentari

Komentari

Let’s Fix Croatia and Conquer Corruption and Injustice Together – An Interview with Marko Franovic

We did not win Croatia in a lottery to gamble with it, says Karolina Vidović Krišto, leader of Determination and Justice Party Ahead of Parliamentary Elections in Croatia Next Week