Hrvati Sydneya blagdan Stepinčeva 2024. proslavili hodočašćem „Mariji Kraljici Hrvata“ u Wollongong

Piše: Petar Mamić

Hrvatski muškarci iz Sydneya okupljeni u bratovštini „Vitezova predragocjene krvi Kristove“ medju mnogobrojnim akcijama koje poduzimaju već godinama iznjedrili su inicijativu motohodočašća a ovo održano u subotu 10. veljače 2024. bilo je već drugo po redu.

Nekoliko desetaka motorista te mnogostruko više onih s autima počelo se okupljati već od ranog jutra na parkiralištu pred crkvom Svetog „Nikole Tavelića“ u St. Johns Parku. Za sve okupljene pripremljen je tradicionalni australski doručak – slanina i kajgana u pecivu te kava – a za koje su svi bili pozvani dati svoj dobrovoljni novčani prilog koji se prikupljao za humanitarnu udrugu „Kap dobrote“ iz Zagreba koja se brine za najsiromašnije i potrebite a koju je ustanovio isusovac sada već pokojni pater Cvek.

Nakon doručka i druženja u 8,30 svi hodočasnici ušli su u crkvu gdje im je blagoslov podijelio fra Davor Filko koji je malo nakon toga privremeno skinuo svoj redovnički habit te zajašio na motor kao jedan od učesnika motohodočašća.

Novinari i snimatelji katoličkog tjednika iz Sydneya prisustvovali su motohodočašću pa će biti zanimljivo vidjeti njihovo izviješće u novom broju tiskanog i online portala ovog najčitanijeg australskog katoličkog lista.

Bilo je zanimljivo gledati kako su većina sudionika motohodočašća odjeveni u majice s raznim hrvatskim motivima najčešće šahovnicama u raznim izvedbama a za što su se pobrinuo medju ostalim tim mladih porijeklom Hrvata u Australiji iz firme „HRVART“ koji stvaraju i prodaju takve proizvode online po cijelom svijetu no najviše direktnom prodajom na licu mjesta kao što je to na svim većim dogadjanjima i okupljanjima bilo sportskim, vjerskim ili društvenim u Australiji . Medju motorima su prevladavali uglavnom „Harley Davidson“ no medju autima je bilo kako oldtajmera no isto tako i nekoliko izuzetnih novijih sportskih poput Porshea i sličnih. U nekoliko kabrioleta vijorile su cijelim putem australske i hrvatske zastave, no kada kažem hrvatske zastave, onda se uvijek kod nas u Australiji misli i podrazumijeva da su to trobojnice samo sa hrvatskom šahovnicom bez nadodanih grbova nad njom kako izgleda sadašnja zastava Republike Hrvatske. Uz te zastave vijorila se i jedna vatikanska te crna HOS-ova s za dijasporu neizostavnim „ Za dom spremni“. Valja spomenuti da je dobar dio hodočasnika bio odjeven u majice Vitezova Predragocjene Krvi Kristove na kojima takodjer piše slično no pošto je to vjersko udruženje natpis je „Za vječni dom spremni“.

Motohodočašće je za cilj kao i prošle godine imalo Wollongong  grad koji je udaljen 100 km od Sydneya a u kojem se nalazi Hrvatska župa „Marije kraljice Hrvata“.

Nakon malo više od sata vožnje po lijepom no malo oblačnom vremenu stigli su hodočasnici svojim motorima i autima u Wollongong.

„Vi niste ovdje došli slučajno, nije ovo danas dokoličarska vožnja da nam lijepo izletnički prodje jedna subota u veselju i druženju uz dobru hranu i piće koje smo vam pripremili. Takodjer nije slučajnost da je upravo danas blagdan blaženog kardinala Alojzija Stepinca. Svakome od vas dragi moji motohodočasnici Marija kraljica Hrvata neka bude majka i pomoćnica u vašim životima a nepokolebljivost i čvrstina kardinala Stepinca neka vam bude uzor dragi muževi, žene i mladi u ovim čudnim i pomalo ludim vremenima u kojima živimo“ rekao je medju ostalima župnik fra Ivo Tadić u svojoj nadahnutoj propovijedi.

Nakon svete mise obavljen je blagoslov motora i auta te je uslijedio ručak za dvjestotinjak učesnika koje je kasnije pjesmom nastavljao zabavljati glazbeni duo.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Loading…

0

Komentari

Komentari

Stijepo Gledj Markos poznati operni pjevač iz Dubrovnika nakon svoje prve australske turneje u siječnju 2024. godine – Bilo je prekrasno, ako Bog da vraćam se opet u Australiju!

Croatia: Political Parties’ (Un)Popularity Stakes May Result In Seismic Shift?