Proslava 40. obljetnice ‘Marije kraljice Hrvata’ u Wollongongu

U nedjelju, 5. studenog 2023. godine, Hrvatska katolička zajednica u Wollongongu proslavila je 40. obljetnicu posvete crkve i centra „Marija kraljica Hrvata“ i 25. obljetnicu svećeništva našega domaćina i voditelja centra fra Ive Tadića.

Svečanost je uključivala misu zahvalnicu Bogu, svim dobrim ljudima posebno iz prvog pastoralnog odbora na čelu s pokojnim fra Stipom F. Šešeljom kao i svima koju su doprinijeli izgradnji i održavanju naše drage i lijepe crkve i centra, molitvu za pokojne svećenike, koji su uz fra Stipu djelovali u ovoj misiji, fra Andreja Matoca i fra Dragu Prgometa i svečanom večerom. Svima njima i ovom prigodom iskazujemo zahvalu i upućujemo molitve Bogu za sve pokojne članove našega centra.

U prepunoj crkvi svečanu misu predvodio je naš biskup mons. Brian Mascord uz koncelebraciju naših svećenika kao i lokalnih župnika, a propovijedao je profesor fra Ante Vučković. Misno slavlje skladnim pjevanjem animirali su crkvi zbor i hrvatska folklorna grupa „Vukovar“ pod ravnanjem g. Joze Frankovića.

Poslije svete mise održana je svečana večera za više od 300 uzvanika, na kojoj su zajedno s nama u ovim značajnim i velikim slavljima kako za našu zajednicu u Wollongongu tako i osobno za fra Ivu sudjelovali su i odazvali se pozivu mons. Brian Mascord, biskup Wollongonga, gradonačelnik Wollongonga Gordon Bradbery, direktor vijeća multikulturalnih zajednica Illawarre g. Chris Lacey. S nama su bili i provincijal Franjevačke provincije Sv. Duha u Australiji fra Phillip Miscamble, fra Davor Dominović, delegat Hrvatske inozemne pastve za Australiju i Oceaniju, voditelji hrvatskih katoličkih centara iz Canberre fra Ante Šimunović, iz Summer Hilla fra Davor Filko i fra Mato Mučkalović, iz St Johns Parka fra Klaudijo Milohanović, iz Brisbanea već spomenuti fra Davor, migrantski svećenici, za slovensku zajednicu fra Darko Žnidaršić, za poljsku zajednicu vlč. Jerzy Slowinski, za talijansku zajednicu vlč. Angelo Buffolo, za Španjolsku i zajednice iz Južne Amerike španjolskih govornih područja fra John Pickerinig, svećenici iz susjednih župa West Wollongong i Unanderra vlč. Duane Fernandez, Thirroul fra Andrew Granc, Port Kembla vlč. Mark De Battista i Kima vlč. Chris Roberts.

Također s nama je bila veleposlanica Republike Hrvatske Betty Pavelich i generalni konzul Ivica Glasnović te veleposlanik Bosne i Hercegovine Kemal Muftić. Ovom prigodom posjetili su nas i predsjednici hrvatskih klubova iz Sydneya, Melbournea i Geelonga, predstavnici Zaklade Hrvatskih studija kao i voditeljica Hrvatskih studija dr.sc. Jasna Novak Milić koja je i vodila svečanost u dvorani. Uz vjernike našega centra iz Wollongonga, s nama su bili i vjernici iz ostalih naših centara kojima i ovom prigodom zahvaljujemo na dolasku i podršci.

Nakon pozdravnih govora gostiju i prigodnih plesova naših folkloraša iz hrvatskih folklornih grupa „Vukovar“ i „Zagreb“, poslužena je večera. Nakon toga pogledali smo prigodni film o izgradnji crkve i centra, a na kraju svima nam se prigodnim govorom obratio fra Ivo Tadić, naš voditelj i slavljenik. Sve nas je razveseljavao tamburaški sastav „Pajdaši“ iz Sydneya, kojemu od srca zahvaljujemo.

Zahvaljujemo se ugostiteljskom objektu „Villa D’oro“ na čelu sa g. Claude na izvrsnoj hrani i posluzi, kao i „Bevanda baru“, u vlasništvu braće Stjepana i Ante Kalfić, na profesionalno odrađenoj posluzi pićem.

Koristimo i ovu prigodu da čestitamo svima 40. obljetnicu našega centra u Wollongongu i da svima zahvalimo na viziji i izgradnji. Također fra Ivi čestitamo na srebrenom jubileju te mu želimo dug i ugodan život s nama ovdje u Australiji. Posebno velika hvala svima koji su doprinijeli u organizaciji ove svečanosti koja nas je sve ispunila ponosom i željom da još puno godina svjedočimo vjeru, radost, hrvatski identitet, jezik i kulturu, upravo onako kako su nam naši očevi i majke prenijeli.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Loading…

0

Komentari

Komentari

Stjepan Asić: Ademaga Mesić i hrvatska nacionalna ideja

Država – to je biti ili ne biti