Grlić Radman uručio 40 hrvatskih državljanstava u klubu ‘Kralj Tomislav’ u Sydneyu

Vlada RH nastavlja snažno ulagati u programe za dijasporu, izjavio je ministar vanjskih i europskih poslova

Posjet Australiji ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman nastavio je 2. i 3. prosinca 2023. u Sydneyu, gdje se susreo s hrvatskom zajednicom na božićnoj gala večeri u organizaciji brojnih hrvatskih udruga uključujući AUS-NZ Croatian Women in Leadership, Australsko-hrvatsku gospodarsku komoru Novog Južnog Walesa, Hrvatski katolički centar te hrvatske klubove Concord i Kralj Tomislav. Istaknuo je kako je hrvatska dijaspora diljem svijeta odigrala važnu ulogu za međunarodno priznanje Hrvatske. Podsjetio je pritom da su mnogi od nazočnih imali ulogu i u borbi za neovisnost.

‘Hrvati još uvijek nose ožiljke koji su nam naneseni pod komunističkom Jugoslavijom zbog naše težnje za slobodom, povijesnim hrvatskim identitetom ili prakticiranjem vjere, čak i izvan naših granica. To je dio razloga zašto pozorno pratimo slučaj hrvatske ‘šestorke’ ovdje u Sydneyu’, naveo je.

Naglasio je da Hrvatska ima puno pouzdanje u pravosudni proces prijateljske države Australije s kojom dijelimo zajedničke vrijednosti i u čiji pravosudni sustav vjerujemo, no izrazio je spremnost potpore Vlade RH pri nastavku sudske istrage Novog Južnog Walesa u svrhu rasvjetljavanja svih činjenica navedenog slučaja.

Zaključno, izrazio je zahvalnost našoj velikoj, snažnoj i ponosnoj hrvatskoj zajednici na potpori i privrženosti domovini kroz njenu povijest. Poručio je da će Vlada RH nastavljati snažno ulagati u programe za našu dijasporu.

Susretu su bili prisutni i istaknuti predstavnici australskog Parlamenta – senatorica Marija Kovacic, zastupnik Hon Alex Hawke – te zamjenik državnog tužitelja parlamentarnog tajnika državnog odvjetnika države Novi Južni Wales Hugh McDermott, zastupnica Stephanie Di Pasqua te vijećnica Bianca Crvelin.

U okviru boravka u Sydneyu, ministar je posjetio mjesto budućih prostorija Hrvatskog kluba Sydney – Concord, gdje je s njegovim predsjednikom Zvonimirom Kurtovićem i suradnicima razgovarao o izazovima i prilikama s kojima se suočavaju. Susreo se s hrvatskom zajednicom i u Hrvatskom katoličkom centru sv. Nikole Tavelića, pohvalivši njihovu ulogu u očuvanju hrvatskog identiteta i promicanju kulture.

Ministar Grlić Radman je, također, uručio 40 hrvatskih državljanstava u Klubu kralj Tomislav, koji aktivno djeluje od 1972. na čelu s predsjednikom Tomislavom Lerotićem. Nazočnima je naglasio kako je povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske, kao i kontinuirana briga i potpora unaprjeđenju položaja Hrvata u susjednim državama, gdje predstavljaju nacionalnu manjinu ili su konstitutivni narod kao u Bosni i Hercegovini, jedan od glavnih prioriteta hrvatske vanjske politike.

Susreo se i s predstavnicima Zaklade hrvatskih studija s kojima je razgovarao o suradnji i poticanju hrvatske kulture i obrazovanja, na čelu s predsjednikom Antom Gurlicom i direktoricom Hrvatskih studija Jasnom Novak Milić.

Zaklada je osnovana 1984. Njezin je rad doveo do osnivanja Centra Hrvatskih studija u suradnji sa Sveučilištem Macquarie, nudeći programe učenja hrvatskog jezika, kulture i povijesti na preddiplomskoj i diplomskoj razini. Ministar je istaknuo potporu predstavnicima na očuvanju i unaprjeđenju jezika i kulture te naglasio kako će Vlada RH nastaviti sustavno i bezrezervno podupirati rad i razvoj ove značajne Zaklade.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Loading…

0

Komentari

Komentari

Urgent Appeal: Protect the Continuity of Croatian Studies at Macquarie University

More Than 40 Years On One Of The Croatian Six Takes The Stand At Judicial Inquiry