Okrenuti se budućnosti ne zaboravljajući prošlost ….

Godišnji sastanak Australsko-hrvatskog kongresa (AHK) za god 2023

Ovogodišnji  sastanak AHK održan je 17. veljače 2024. u Hrvatskom klubu Deakin, Canberra  ACT. Domaćin sastanka je bio Marko Vrkić. Sastanku su prisustovali predstavnici iz Victorije, Južne Australije , Zapadne Australije, ACT  i po prvi puta iz Queenslanda.  Telefonskim pozivom se javio predstavnik iz Geelonga a pozdrave uručila predsjednica američkog kongresa Nada Pritisanac Matulich; putem SMS Ante Peroš iz Sydneya.

 

U sklopu sastanka noć ranije 16. veljače predstavljena je knjiga  Vapaj iz daljine Stjepana Asića u Hrvatskom klubu Deakin a dan kasnije u nedjelju 18. veljače nakon svete mise u crkvi Sv. Augustina na Farreru.

 

Godišnji sastanak otvorio je pozdravnim riječima predsjednik Stjepan Asić, slijedilo je sviranje hrvatske himne i minuta šutnje za sve one koji dadoše svoje živote na oltaru domovine. Čitanjem zapisnika od prošle godine dotaknuti su neki od još neostvarenih ciljeva kao na pr. dopisno glasovanje. Zaključeno je još jednom uputiti pismo Vladi RH na ovu uvijek aktualnu temu. Također je prihvačeno obnoviti stipendiju za jednog studenta na Fakultetu hrvatskih studija u Zagrebu.

 

U telefonskom razgovoru s Ivanom Škratuljom (Lastovo) razmatrana je važnost ne zaboraviti  žrtve Bugojanske akcije  jednim spomen obilježjem u Australiji. Također raspravljeno je sadašnje stanje održavanja komemoracije na Bleiburškom polju, a poslije prošlogodišnje zabrane i vandalizma spomenika od strane austrijskih vlasti. Komemoracije se mogu održavati na više mjesta ali izvorno, na bleiburškom polju, je ključno.

U osvrtu na rad tokom prošle godine (2023) naznačene su slijedeće akcije na polju lobiranja:

poziv Vladi RH da poveća broj zastupnika u XI izbornoj jedinici s time da zastupnici budu izabrani iz iseljeništva; poziv da se prigodom 200. godišnjice rođenja Oca Domovine Dr. Ante Starčevića tiska jedna prigodna marka; apel Vladi RH da se konačno prizna uspostava Hrvatske pravoslavne crkve, u slučaju da ne da se uputi pismo na EU pozivajući se na pravo na vjersku slobodu;  potpora akciji za sakupljanje novčanih sredstava za obranu hrvatske šestorke; pismo Mzo tražeći opoziv nagrade uručene jednoj učiteljici koja je napisala knjigu punu mržnje prema braniteljima i simbolima RH; upućeno je pismo, protest , na australske novine The Age radi blaćenja hrvatskog imena; data je podrška hrvatskim studijima na Macquarie sveučilištu a zbog  mogućeg ukidanja učenja hrvatskog jezika.

 

U daljnjoj diskusiji bilo je razgovora o nedavnim Hrvatskim svjetskim igrama koje su se u srpnju prošle godine održale u Zagrebu. Uz iscrpno izvješće kordinatora za Australiju Ante Radića bilo je vrijedno čuti utiske sa igara jedne od učesnika Stephanie Jurinović kao i od njenog oca Ivana . Od klasičnog druženja  mladih iz cijelog svijeta s mladeži iz Hrvatske naglašena je važnost boljeg kordiniranja igara; ukljućenja u promociju igara poznatih imena iz hrvatskog sporta; vaznost da svi natjecatelji odsjednu zajedno, na jednom mjestu, radi što boljeg upoznavanja i povezivanja.

 

Od drugih aktivnosti rad na arhivi se nastavlja. Vazno je da se u svakoj državi  skupi i digitalizira arhiva hrvatske zajednice jer je to dokument rada tokom godina pogotovo u vremenu prije ostvarenja hrvatske državnosti. Taj rad ustrajno napreduje, ostaje da se sve to poveže u jedno.

 

Naglašena je važnost da se nastavi s pozitivnim vezama sa predstvnicima RH u Australiji, iako je izraženo nezadovoljstvo od prisutnih da za razliku od prošlih prigoda nismo bili pozvani da posjetimo hrvatsko veleposlanstvo iako je sastanak održan u istom gradu?

 

U jednom od izvješća sa terena (D.Čulić) naglašen je ostvareni Festival hrvatskog filma u Adelaidu; učenje hrvatskog jezika kod starijih osoba; organiziranje jednog Hrvatskog povijesnog festivala Južne Australije 2025. da bi se obilježila 75 godišnjica osnutka prvog kluba u Australiji  nakon 1945. sa hrvatskom predznakom u Adelaidu 1950. godine.

 

Na kulturnom polju pružena je pomoć projektu Doprinos žena u iseljeništvu pokrenutom u RH; projektu Kravata pokrenutom od strane Americko-hrvatskog kongresa; predstavljena je knjiga Vapaj iz daljine, na hrvatskom i engleskom jeziku kao i knjiga Pisma iz daljine od Stjepana Asića na Konferenciji održanoj na Macquarie sveučilištu prigodom 50. obljetnice Hrvatskih studija i zaklade na istom sveučilištu.

 

Na promižbenom polju razmatrana je mogućnost povezivanja putem Facebooka; nastupa na jednom od domovinskih portala; povezivanja sa novo osnovanom domovinsklom organizacijom posvećenoj iseljeništvu.

 

Uz gore već spomenute zaključke odlučeno je:

 

  • uz jednogodišnje zborovanje održati tokom godine barem jednu Zoom sjednicu članstva
  • apelirati na Vladu RH da se čim prije ubrza prijem u hrvatskoi državljanstvo i s time olakša ne samo povratak u domovinu nego i međusobno povezivanje jer Hrvati žive diljem svijeta a ne samo u RH
  • sprovede analiza učenja hrvatskog jezika u Australiji
  • ojača učlanjenje, promižba i povezivanje u AHK kroz razne medije i u zajednici
  • ispita i istakne uloga hrvatskog iseljeništva u stvaranju hrvatske države od 1945. do i unese u školske udžbenike u RH
  • nastavi s promižbom preko hrvatskih radio postoja, lokalnih i domovinskih novina i portala
  • putem Komentara nastavi s pregledom društvene, kulturne i političke scene u RH

 

 

izvjestitelj

Stjepan Asić

veljača 2024

 

———————

Sastanku su prisustovali:

Dr. Damir Čulić, Ante Radić, Srečko Barešić Nikić, Antun Šimunović, Ivan Jurinović, Marko Vrkić, Stjepan Asić, Stephanie Jurinović

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Loading…

0

Komentari

Komentari

Son of Convicted Serb War Criminal Milan Martic Said To Be Exerting Mainstream Media Content Influence In Croatia

Važnost učenja hrvatskog jezika u Australiji