Iseljenici u Australiji odali počast žrtvama Vukovara i Škabrnje

Piše: Ina Vukić

U petak 17. studenoga 2023. u prostorijama Hrvatskog društva Braća Radić u Sydneyu odvijalo se dirljivo i duboko odavanje počasti žrtvama Vukovara i Škabrnje kao i Domovinskog rata, koje su priredili i izvodili učiteljice i učenici Hrvatske škole Braća Radić u pokroviteljstvu kluba i njegovog predsjednika gospodina Karla Dorkić. Naime, u čast Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnja ova je svečanost svima pružila priliku da još jednom razmisle u krugu domoljublja o palim herojima koji su podnijeli najveću žrtvu za slobodu naše domovine Hrvatske.

Ovaj prekrasan čin sjećanja uključivao je svečani kratki govor predsjednika kluba Braća Radić gospodina Karla Dorkić, minutnu šutnju za sve pale i nestale u Domoviskom ratu, emotivnu izvedbu pjesme Bijeli Križ te prepričavanje nazočnima i pružanje podataka i fotografija glavnih događaja u Vukovaru i Škabrnji u studenome 1991., kao i u Domovinskom ratu općenito, koji su nam se urezali u srca i misli kao događaji koje nikada ne smijemo zaboraviti i koji ostaju kao simboli i patnje i hrabrosti u Hrvata za buduće generacije.

 

Ova dirljiva prigoda ima poseban značaj za djecu Hrvatske škole Braća Radić koja su na svojim satovima stvarala i slagala prekrasne posebne slike, riječi i druge prikaze za tu večer sjećanja na žrtve. Sve pohvale učiteljicama u ovoj školi te samom vodstvu kluba što već nekoliko godina priređuju ovakve trenutke posebnog sjećanja na žrtve Domovinskog rata. Za nadati se je da će i ostali hrvatski klubovi i škole u Australiji, ali i u iseljeništvu općenito, uskoro biti preplavljene ovakvim svečanostima odavanja poštovanja žrtvama Domovinskog rata, svake godine. Za nadati se je da će i sve škole u Hrvatskoj u skoroj budućnosti to isto raditi. Jer, onaj tko patnju i prošlost vlastitog naroda ne cijeni i ne osigurava da se prenese na buduće generacije protiv samo sebe unaša opasnost od nestanka i zaborava. Bravo Hrvatski klub Braća Radić u Sydneyu – i ove ste nas godine obradovali vašom odanošću sjećanja na žrtve za hrvatsku slobodu i nastojanjima da naše buduće generacije ne zaborave. Ina Vukić

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Loading…

0

Komentari

Komentari

Zašto dolazi hrvatski ministar vanjskih poslova Grlić Radman 2023. godine u Australiju?

Interview with Andrija Hebrang