Dan državnosti Republike Hrvatske 2023. godine svečano proslavljen u Sydneyu

Piše: Petar Mamić

Na blagdan Duhova, u nedjelju, 28. svibnja 2023. godine održana je svečana sveta misa u Hrvatskom katoličkom centru Svetog Nikole Tavelića u Sydneyu koju je predvodio biskup fra Gerard Anton Žerdin koji već 47 godina kao misionar radi i živi u Južnoj Americi u misijskom području džungle i rijeke Amazone u državi Peru, a zadnjih 21 godinu kao biskup vodi Apostolski vikarijat „San Ramon“ u Peru. Svetoj misi nazočili su Hrvatska veleposlanica u Australiji gospođa Betty Pavelich  te Generalni konzul Republike Hrvatske u Sydneyu Ivica Glasnović. Nakon svete mise većina nazočnih se uputila Hrvatskom klubu „Kralj Tomislav“ gdje je s početkom u 11 h počeo piknik na kojem se najveći dio zajednice okupio i družio taj dan uz uvijek dobru hranu – ovaj put janjetinu i svinjetinu, čevape, te ukusne domaće kolače. Za glazbu se pobrinuo sastav „Sto na sat“ a nije dugo trebalo nakon što su planule prve porcije hrane te se je okrijepilo i popilo krenuo je i ples. Sve nazočne na samom početku druženja, tj. negdje oko podne pozdravili su i čestitali Dan državnosti predsjednik kluba Tomislav Lerotić, veleposlanica Pavelich i Generalni konzul Glasnović. Među gostima u klubu vidjeli smo biskupa fra Gerarda, fra petra Horvata, poznatog poduzetnika Marka Franovića, te poslije dugo godina u našoj zajednici i Jozu Brkića koji već nekoliko godina živi i radi u Zagrebu.

Dan državnosti Republike Hrvatske slavi se 30. svibnja kada se konstituirao prvi demokratski izabrani višestranački Sabora 30. svibnja 1990. a ujedno je i prisjećanje na povijesnu ulogu Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća.

Svim Hrvaticama i Hrvatima u Australiji, te Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Bačkoj, Banatu, Srijemu i Boki Kotorskoj i širom svijeta gdje god živimo i gdje god nas ima – Sretan vam Dan hrvatske državnosti!

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Loading…

0

Komentari

Komentari

Dan otvorenih vrata „Hrvatskih studija“ u Sydneyu

Sydneyski Vitezovi Predragocjene Krvi Kristove za „Croatian Six“