Blagdan Dana pobjede – Oluje 2023. svečano proslavljen u Sydneyu i širom Australije

Piše: Petar Mamić

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te dan branitelja, ili kraće rečeno slavna operacija hrvatske vojske i policije „Oluja“ iz 1995. godine kojom je okončan Domovinski rat proslavljena je i ove godine širom Australije u hrvatskim socijalnim klubovima i crkvama a mi donosimo kraći izvještaj i slike sa proslave u Sydneyu.

Kao i prošle godine slavlje je počelo nekoliko dana prije tj. svetom misom nekoliko stotina hrvatskih muškaraca katolika u srijedu 2. kolovoza 2023. u večernjim satima u Hrvatskom katoličkom centru Svetog Antuna u Summer Hillu koju je predvodio fra Jerko Kolovrat. Nakon svete mise nastavljeno je druženje uz izvrsnu hranu iz kotla koja se je pripremala taj cijeli dan, a kao i uvijek bilo je i pečenja te hladnog nareska i svinjetine uz piće i uvijek raspoložene harmonikaše i hrvatsku pjesmu. Iako je bila riječ o srijedi i polovici radnog australskog tjedna bila je to doista prava hrvatska fešta. U subotu, na sam Dan „Oluje“ 5.8.2023. providonosno se je poklopila molitva krunice na koljenima održana ispred katedrale u Sydneyu a molitvu su prije dvije godine upravo i pokrenuli Hrvati tj. članovi Bratovštine Presvete Krvi Kristove iz Sydneya koju mole svake prve subote subote u mjesecu i koja okupi do nekoliko stotina muškaraca. Veliki dio i sadašnjih molitelja upravo i čine Hrvati tako da je krunica koju su hrvatski branitelji nosili na svojim uniformama i na prsima 1995. oslobađajući Knin i Hrvatsku povezivala Sydney i Hrvatsku i ove 2023. godine. Molitva i Božji zagovor su 1995. godine pomogli da se uz hrvatsko oružje oslobodi Domovina, a krunica i molitva i danas su najjače oružje koje koristimo u ratu koji se bije za naše duše kako u Sydneyu tako i širom svijeta protiv medijskih obmana, i tzv. korona, klimatskih, woke, LGBT i ostalih agenda laži kojima nas bombardiraju sa svih strana.

U nedjelju, 6. kolovoza 2023. služena je svečana sveta misa u Hrvatskom katoličkom centru Sv. Nikole Tavelića u St. Johns Parku koju je predvodio župnik fra Petar Horvat, nakon koje je organizirana procesija te je u dvorištu crkve kod velikog raspela održana molitva za sve pokojne branitelje pale u akciji „Oluja“, te je njima u spomen zapaljena svijeća. Nakon toga je na jarbolu uz pjevanje hrvatske himne branitelj dragovoljac Mato Lovrić podigao hrvatski stijeg. Gospodin Lovrić se borio u Hrvatskoj do 1993. godine kada je teško ranjen a sada s obitelji živi u Sydneyu. Hvala njemu i svim hrvatskim braniteljima, svima onima koji su položili život na oltar Domovine da bismo mi napokon nakon toliko stoljeća imali svoju državu i svoju slobodu.

Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana branitelja nastavljena je u Hrvatskom klubu „Kralj Tomislav“ gdje je uz dobru hranu, glazbu i ples sve prisutne na početku proslave pozdravio predsjednik kluba Tomislav Lerotić kojem se pridružio i predsjednik Hrvatskog kluba „Concord“ Zvonimir Kurtović, te hrvatski konzul iz Sydneya Leon Rašić.

Hrvati i Hrvatice u Domovini te širom svijeta sretan vam Dan pobjede „Oluja“ i ne zaboravimo nikada da je najveća hrvatska pobjeda ikada ostvarena uz Božu pomoć, snagom molitve – posebno krunice te srcem i snagom hrvatskog oružja. Imajmo ovo uvijek na pameti i neka nas to nosi i budi nam podsjetnik u borbi koja se bije i ovih dana i godina u kojima živimo za naše obiteljske i kršćanske vrijednosti te tradicionalan i konzervativan način života u kojem smo odgojeni i koji trebamo predati generacijama naše djece koje dolaze.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Loading…

0

Komentari

Komentari

Unpalatable Turn of Events Post-Croatian Operation Storm

Postavljen novi krov na hrvatskoj crkvi Svetog Nikole Tavelića u Sydneyu