Zašto EU i nakon 20 godina ne prima BiH i makedoniju?

Sa portala ERN

Portal ‘Europe right now’ analizirao je političku situaciju u zemljama Zapadnog Balkana koje žele pristupiti Europskoj uniji. Koliko dugo biste bili voljni čekati da biste bili primljeni u klub – pita se analitičar tog portala, i navodi kako neke zemlje, poput Sjeverne Makedonije, čekaju gotovo dvadeset godina da se pridruže Europskoj uniji. Zadnji put kada je neka zemlja postala članicom EU-a bilo je prije deset godina, kada je Hrvatska postala članicom 2013. godine.

S obzirom na tu činjenicu, ankete pokazuju da svake godine sve manje ljudi u državama kandidatima vjeruje da bi pridruživanje Europskoj uniji bilo korisno za njihovu zemlju. Prema anketi iz 2023. godine, podrška članstvu u EU-u u regiji sada iznosi 59 posto. To je 3 posto manje nego 2021. godine. Obzirom na tempo pristupnih postupaka, s vremenom to može koštati EU potencijalnih novih članova, navodi se na https://www.europerightnow.eu/post/65803d823a57c7fcc8395d0a portalu.

Pristupanje EU-u trebao bi biti jasan postupak koji postavlja iste standarde za sve strane koje žele pristupiti bloku. Uzmite Sjevernu Makedoniju kao primjer: čak su promijenili ime svoje zemlje da bi dalje napredovali u procesu postajanja članicom EU-a, ali još uvijek čekaju datum za početak pristupnih pregovora.

U regiji Zapadnog Balkana među zemljama koje već neko vrijeme čekaju u predsoblju EU-a – neke desetljećima – rastu negativni osjećaji. Zato je, piše Europe Right Now, moguće i da će kandidatske zemlje odustati od potencijalnog partnerstva s Bruxellesom – Peking, Moskva i Ankara sigurno će rado iskoristili tu priliku.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Loading…

0

Komentari

Komentari

Važnost učenja hrvatskog jezika u Australiji

Pismo Australsko-Hrvatskog kongresa ministru znanosti i obrazovanja RH