Predstavljena knjiga nuncija Eterovića: Vatikan uzalud molio Budu Lončara za pomoć Hrvatskoj

Preuzeto sa portala Narod.hr

Knjiga apostolskog nuncija u Njemačkoj nadbiskupa Nikole Eterovića o diplomaciji Svete Stolice predstavljena je u nedjelju u Kölnu. Na predstavljanju su se mogle čuti i pojedinosti o priznavanju Republike Hrvatske, kao i o ulozi tadašnjeg jugoslavenskog ministra vanjskih poslova Budimira Lončara.

Nadbiskup Nikola Eterović papinski je nuncij u Njemačkoj s bogatim iskustvom u vrhu vatikanske diplomacije. Njegova knjiga na njemačkom jeziku “Tiha moć – diplomacija Svete Stolice” (Die leise Macht – Die Diplomatie des Heiligen Stuhls) objavljena je prošle godine. U međuvremenu je predstavljena u mnogim gradovima u Njemačkoj.

Središnja tema knjige je vanjska politika Svete Stolice, koja danas održava diplomatske odnose sa 186 država.

U knjizi su istaknuti uloga pape Ivana Pavla II. i priznanje Hrvatske i Slovenije

Mons. Eterović je studirao misijske znanosti i crkveno pravo, a u međuvremenu je vršio niz istaknutih dužnosti u Vatikanu. U knjizi iscrpno opisuje dva primjera vatikanske diplomacije u novijoj povijesti: Ulogu pape Ivana Pavla II. pri padu Berlinskog zida i priznanje Hrvatske i Slovenije.

Autor podsjeća kako se papa neumorno zauzimao za poštivanje ljudskih prava, a napose slobode vjeroispovijesti. Nuncij Eterović navodi izjave brojnih svjedoka toga vremena, koji hvale papinu ulogu u raspadu komunističkog sustava u Europi.

Predstavljanje knjige u Kölnu održano je nakon mise u crkvi male braće, koju je nadbiskup Eterović predvodio zajedno s fra Vukom Buljanom, a nazočilo mu je više od dvjesto Hrvata.

Uz Eterovića, knjigu su predstavili njemačka sutkinja Claudia Stahl i hrvatski generalni konzul Ivan Bulić

Knjigu su predstavili sutkinja upravnog suda u Cottbusu Claudia Stahl, poznata i kao autorica knjige o kardinalu Stepincu, zatim generalni konzul RH u Düsseldorfu i povjesničar Ivan Bulić i sam autor mons. Eterović.

Bulić je podsjetio da je Sveta Stolica priznanjem hrvatske neovisnosti postupila identično kao i 879. godine pismom pape Ivana VIII. hrvatskome knezu Branimiru. Tim je dokumentom, rekao je Bulić, prije 1145 godina “onodobna Hrvatska međunarodno priznata kao suverena samostalna država od vrhovnog autoriteta onoga doba”.

“Hrvatska je stoljećima nastojala i uspijevala očuvati, pa i tračak državnosti, i u tome uspijevala, da bi se početkom 90-ih godina 20. stoljeća suočila s prigodom ostvarenja potpune državnosti. I ovaj put je Sveta Stolica na osobit način bila povezana sa ostvarenjem suvremene hrvatske državnosti”, rekao je Bulić.
Naglasio je da Eterovićeva knjiga detaljno opisuje taj proces.

Uzaludna molba nadbiskupa Taurana Budimiru Lončaru

Bulić je podsjetio i na jednu pojedinost iz toga vremena, posjet Zagrebu i Beogradu državnog tajnika Svete Stolice nadbiskupa Jean-Louisa Taurana početkom kolovoza 1991. godine.

Tauran je u Beogradu molio tadašnjeg jugoslavenskog ministra vanjskih poslova Budimira Lončara da stvori uvjete za konstruktivne pregovore među tadašnjim republikama.

Lončar mu je, podsjeća Bulić odgovorio kako je savezna vlada nemoćna. Samo nekoliko dana kasnije, Lončar je zahtijevao od UN-a uvođenje embarga na uvoz oružja Hrvatskoj.

“Vijeće sigurnosti UN-a Rezolucijom br. 713 od 25. rujna 1991. je i udovoljilo beogradskoj vladi te uspostavilo spomenuti embargo na izvoz ili uvoz oružja. Time se na svojevrstan način Hrvatska osudila na smrt“, rekao je Bulić.

>Kasapović oštro kritizirala Jakovininu knjigu o Budimiru Lončaru: Ideološki, politički i znanstveno neuvjerljivo

Zanimljivo je da u knjizi povjesničara Tvrtka Jakovine “Od Preka do vrha svijeta”, koja se opsežno bavi likom i djelom Budimira Lončara, nema ni riječi o spomenutom sastanku.

Nadbiskup Eterović živi je svjedok povijesnih događanja

Zato je Tauranu na spomenuti posjet ostalo sjećanje koje je izrazio riječima: „Još uvijek se sjećam gužve u katedrali i na trgu: više od pet tisuća ljudi  molilo je zajedno sa mnom za mir, dok se iz daljine čula grmljavina granata“.

Nakon povratka u Vatikan Tauran je izvijestio papu kako Jugoslavija kakvu su je do tada poznavali više ne postoji.

Bulić je podsjetio da i nadbiskup Eterović može posvjedočiti spomenuto ozračje, jer je bio u izaslanstvu Svete Stolice.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Loading…

0

Komentari

Komentari

Sjetimo se poruke Dr. Franje Tuđmana Hrvatima Australije

Son of Convicted Serb War Criminal Milan Martic Said To Be Exerting Mainstream Media Content Influence In Croatia