Miško Njavro: S obje strane željezne zavjese

Gospodin Miško Njavro, čitateljima ‘Domovine’ već dobro poznat po svojim publicističkim i literarnim djelima, napisao je novu knjigu – ‘S obje strane željezne zavjese’.

Iz nje ćemo na našem portalu donijeti ulomke, a zainteresirani knjigu mogu kupiti od autora. Njegov je mail: misko.njavro ‘at’ gmail.com

 

 

Za početak objavljujemo uvod:

 

Proslov

Povod za pisanje knjige s ovim pomalo čudnim naslovom došao je sasvim slučajno.
Često, a moglo bi se reći i svakodnevno, kroz glavu prolaze različite misli i razmišljanja nasuprot našem životu koji ide jednim pravcem od trenutka našeg rođenja pa do smrti. No s našim mislima, pa i razmišljanjima je drukčije, gdje ti pravci putuju iz sadašnjosti u prošlost, ali ponekad i u budućnost, premda dosta rjeđe.

U budućnost idemo rjeđe s razlogom jer teško možemo pretpostaviti kako će se stvari i događaji odvijati, jedino možemo postaviti neke programirane želje iz svoje glave sa nadom da se one i ostvare u budućnosti kada smo to i zamislili.

Događaje iz prošlosti i sadašnjosti, bilo da su iz povijesti, politike, znanosti pa i osobnog života možemo analizirati i davati neka svoja mišljenja i prosudbe. Što se pak tiče osobnih prosudbi o nekom događajima iz prošlosti, ne smije se biti isključiv, i favorizirati svoj stav, nego treba dopustiti da i drugi daju svoj sud.

Dosta se napisalo u puno povijesnih knjiga o predratnim, ratnim i poratnim godinama u Europi, svijetu, a i na prostoru bivše države kojoj smo nekada pripadali. Ti događaji zbivali su se tijekom dvadesetog stoljeća, pa moglo bi se slobodno reći da su se prenijeli i u dvadeset i prvo stoljeće, gdje imamo jednu novu pojavu koja se zove „globalizacija“.

S ovom pojavom svijet je na putu da postane jedna država, ili kako mu tepaju, „globalno selo“. To bi se moglo usporediti s obitelji u kojoj ima puno braće, a vlada velika nesloga. Izgubile su se prave vrijednosti koje su nekada svijet krasile, mada još nisu sasvim nestale. To su vjerske (duhovne) vrijednosti, obitelj kao osnovna ćelija svakog društva, te konačno nacionalni identitet izražen preko jezika, kulturne baštine i običaja.

Živio sam u tom prošlom vremenu, a sada još živim i u ovom novom, tako da sam želio neka svoja iskustva i poglede na događaje kojima sam svjedočio, uz iskustva nekih kolega iz prošlosti zabilježiti u ovoj knjizi.

Ta iskustva i događaji bili su stvarni i dogodili su se tijekom privatnih i poslovnih putovanja po zemljama istočnog, a i zapadnog svijeta. Nisam posve siguran jesu li pogledi, zapažanja i zaključci o pojedinim stvarima i događajima dovoljno uvjerljivi jer statistički uzorak je vrlo malen. Ali ipak na kraju se nadam da će ta događanja biti zanimljiva za čitatelja, pretpostavljajući da takve ili slične stvari možda nisu imali prilike čuti ili pak negdje i pročitati.

Uglavnom, većina tih događanja, ili kratkih epizoda desila su se u vremenu hladnog rata. To je vrijeme kada je svijet, a posebno Europa u drugoj polovini dvadesetog stoljeća, bila podijeljena na istočni i zapadni blok, a dijelila ih je čuvena željezna zavjesa. Treći igrač u ovoj igri podjela bio je pokret nesvrstanih, a njegov, nažalost i naš vođa bio je uvučen u tu željeznu zavjesu u kojoj smo mi i mnogi proveli dobar dio godina naših života.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

HDZ i DP: Blizu smo dogovora, u utorak moguć obris nove parlamentarne većine

Croatia: Two Decades of Democratic Backsliding