Povjesničarka Martina Bitunjac otkrila dirljivu priču o Lei Deutsch, dječjoj kazališnoj zvijezdi iz Hrvatske koja je svoj život izgubila u Auschwitzu

[ad_1]

U prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske u Berlinu proteklog vikenda održan je izuzetno zanimljiv događaj koji je privukao brojne zainteresirane posjetitelje.

Povjesničarka dr. sc. Martina Bitunjac održala je emotivno i dirljivo predavanje pred brojnom publikom veleposlanstva, pružajući im uvid u životnu priču iznimne dječje kazališne zvijezde, Leu Deutsch. Nažalost, Lea je zbog svojeg židovskog podrijetla tragično okončala svoj život kao žrtva holokausta. Ovaj događaj je još jednom potaknuo sjećanje na strahote holokausta i važnost očuvanja povijesne istine.

Lea Deutsch (rođena 1927.) – zagrebačko “čudo” 1930-ih: Kao visokotalentirana židovsko-hrvatska glumica, pjevačica i plesačica, oduševljavala je cijeli svijet kulture. Mediji su je opisivali kao fenomen, genijalnu i neusporedivu dječju umjetnicu. Istovremeno, bila je dijete svog vremena u kojem se još osjećao duh “Zlatnih dvadesetih”: samouvjerena, energična, zahtjevna i pametna. Te osobine utjelovljavala je u svojim brojnim ulogama, poput “Louisona”, “Pünktchena” ili “Gite”. U devet godina svog umjetničkog života fascinirala je svoju publiku, čak i u brojnim muškim ulogama kao gospodin, seljački dječak i princ. Njezina karijera je prekinuta je dolaskom ustaške vlasti i provođenjem rasnih zakona.

Godine 1943. deportirana je u Auschwitz i nikada se nije vratila.



Autor: CroExpress


Datum objave: 27.06.2023.



[ad_2]

Source link

Written by Domovina News

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Kakva radost i blagoslov za obitelj Pudar, istoga dana u Solinu zaređena trojica braće!

B. Stanić: Hrvatska nije Balkan