Đ. Vidmarović: Prilog diskusiji oko boje prvoga polja u grbu Republike Hrvatske

[ad_1]

Na žalost, u Republici Austriji došlo je do kontroverznih političkih stavova glede boje prvoga polja u grbu Republike Hrvatske. Tzv. „lijevi“ smatraju, educirani iz Zagreba, kako je bijelo polje u grbu automatski replika grba koji se koristio u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske. Završio sam studij povijesti i filozofije i po struci sam povjesničar. To mi daje pravo, upravo s aspekta struke iznositi stavove glede ovoga pitanja, utemeljene na povijesnim vrelima. O Hrvatskome grbu kao temeljnom simbolu nacionalnog identiteta postoji u Republici Hrvatskoj obilna i kvalitetna stručna literatura. Povijesna vrela otkrivaju kako je ovaj grb mnogo stariji od početka Drugog svjetskog rata.

Na povijesnim reprodukcijama grba, a njih je lijepi broj i u Austriji, izmjenjuju se bijela i crvena polja, ovisno o heraldičkim pravilima. Stoga vezati raspored tzv. „šahovskih“ polja u njemu, uz neku ideologiju mogu jedino osobe koje imaju nakane nezavisne od historiografije i heraldike kao pomoćne povijesne znanosti. Osobno mi je žao što je takvo izbjegavanje povijesnih činjenica rezultiralo čak razbijanjem hrvatskoga grba na spomeniku stradalima Hrvatima na Bleiburškome polju, od strane službenih austrijskih vlasti. Time je povrijeđen dignitet povijesne znanosti, bačena sjenka na bilateralne državne odnose, a u duše mnogih hrvatskih ljudi unesene su tuga i nemir.

Htio bih svojim svjedočenjem malo doprinijeti ovoj političkoj zavrzlami. Napominjem: rođen sam 1947. godine, ali pripadam obitelji koja je sudjelovala u Drugome svjetskome ratu na strani partizana, a djed mi je završio život u Jasenovcu. Ovo naglašavam ne zbog narcizma, ili karijerizma, već da odagnam moguće etiketiranje kod onih koji zalaganje za povijesnu istinu, a poglavito ljubav prema domovini tumače revizionizmom, ili šovinizmom.

Nakon što sam izabran u Hrvatski državni sabor 1990. godine imenovan sam i u Gornji dom Jugoslavenskog federalnog parlamenta, koji se zvao VIJEĆE REPUBLIKA I POKRAJINA SKUPŠTINE SFRJ. U ovaj Dom svaka je jugoslavenska Republika slala 12 poslanika, a autonomne pokrajine 8. Ti poslanici nazivali su se Delegacija dotične Republike ili Pokrajine. Meni je pripala čast obnašati dužnost Predsjedavajućeg Delegacije Republike Hrvatske u navedenome Vijeću. Tu sam dužnost obnašao do 8. 10. 1991. kada je Hrvatski Državni Sabor donio odluku od prekidu svih državno-pravnih sveza sa SFRJ, odnosno Republikama koje su činile ovu federaciju.

Grb DV

„Delegacija Republike Hrvatske“ u „Vijeću Republika i Pokrajina Skupštine Socijalističke Federativne Republike Hrvatske“ (Gornji dom), u Vijećnici, na svojim službenim mjestima, ispod službenog grba tadašnje Socijalističke Republike Hrvatske. Isti grb je prikazan povećano. Pored grba nalazi se fotografija autora ovih redaka, tada predsjednika ove Delegacije.

Za predmet ovoga rada važna je fotografija koju prilažem. Na njoj je istaknut službeni grb Republike Hrvatske koji se u Vijećnici Skupštine SFRJ nalazio zajedno s grbovima ostalih Socijalističkih Republika. Iz fotografije je razvidno kako je u hrvatskome grbu prvo bolje bez boje, odnosno ono je bijelo, što u heraldici znači srebreno. Ovime želim pokazati kako su netočna tumačenja kako “bijelo“ polje znači reaktualizaciju grba koji se koristio u Drugom svjetskom ratu. Više od toga ne mogu kazati. Sapienti sat!

Đuro Vidmarović

 



[ad_2]

Source link

Written by Domovina News

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

I. Tijardović: O knjizi “Hrvatske povijesne istine”

“Croatian Six” u Sydneyu 2023. godine – David protiv Golijata