“Croatian Six” u Sydneyu 2023. godine – David protiv Golijata

Piše: Petar Mamić

Sastanak nekolicine hrvatskih domoljuba iz Sydneya okupljenih oko Marka Franovića a vezano uz inicijativu “Croatian Six” imalo je svoje drugo okupljanje u srijedu, 23. svibnja 2023. u kasno večernjim satima u klubu “Kralj Tomislav”. Isti taj dan neposredno prije sastanka nekolicina učesnika uključujući i Marka Franovića prisustvovala je svetoj misi u Hrvatskom katoličkom centru “Svetog Nikole Tavelića” jer je taj dan bio blagdan “Marije pomoćnice kršćana” koja je zaštitnica Australije, a sydneyska katedrala je prva crkva u svijetu koja je ponijela prije skoro 150 godina taj naziv kada je i ustanovljen taj blagdan za cijelu Katoličku crkvu.

Nekada u našoj hrvatskoj zajednici pojedinci znaju postaviti pitanje zašto toliko pišemo i spominjemo ime Marka Franovića iz Sydneya. Odgovor je vrlo jednostavan a u ovom slučaju ga je i opet pokazao odvjetnik Sebastian De Brennan koji već desetak godina besplatno radi u korist “Croatian six” – on se je naime obratio Marku Franoviću jer se nije imao kome obratiti u cijeloj hrvatskoj zajednici u Australiji.

Hrvatska zajednica u Australiji je brojna, i hvala Bogu još uvijek postoji mnoštvo klubova, socijalnih, folklornih i sportskih no zadnjih dvadesetak godina malo nakon nastanka i uspostave Hrvatske države mnoga  naša dotadašnja hrvatska politička tijela i kordinacije koje su postojale u dijaspori pa tako i ovdje u Australiji raspale su se i nestale jer najvažniji cilj naše emigracije za koji su toliki davali tako puno snage, truda, novca i molitava, a mnogi i vlastite živote napokon je postao stvarnost – imali smo napokon svoju državu. No mnogi od nas uviđaju danas da je još dosta posla pred nama te da je Hrvatsku potrebno iz države koju u svojim rukama čvrsto drže djeca bivših komunističkih vlastodršacaca preuzeti, no to je posebna priča za neki drugi tekst i analizu.

Posljedica toga je da naša Hrvatska dijaspora širom svijeta uglavnom nema više svoje lidere i vođe no mi u Australiji hvala Bogu imamo bar jednog ali vrijednog čije ime znaju skoro svi Hrvati Australije – Marko Franović.

I opet smo i u ovom slučaju oko “Croatian Six” na tako dobro poznatom “starom hrvatskom terenu” na kojem je dijaspora “igrala” sva ova desetljeća i u klasičnim ulogama – Hrvati su po tko zna koji put kao“David” koji izlazi na megdan u ovom slučaju – australskom državnom pravnom sustavu tj. “Golijatu”.

Draga hrvatsko zajednico širom Australije, predsjednici socijalnih klubova, Katoličkih hrvatskih centara, predsjednici sportskih i folklornih klubova, sve što god hrvatski diše u Australiji – okupite se i pomozite, trebaju nam vaše molitve, vaša volonterska pomoć i najvažnije – vaš novac koji ne trebate slati nama – nego direktno na račun odvjetnika koji će voditi slučaj “Croatian Six” i zastupati hrvatsku stvar u Australiji.

Nakon sastanka donešen je tekst i proglas koji ovdje i objavljujemo.

Dragi brate/sestro i prijatelju

 

RE: Hrvatska šestorka

 

Pišem Ti u  vezi pisma s nalogom suca Robertsona Wrighta s Vrhovnog suda NSW-a od 30. kolovoza 2022. za sudsku istragu osude iz 1981. godine kojom su osuđeni na 15 godina zatvora – Maksimilian Bebić, Mile Nekić, Vjekoslav Brajković, Anto Zvirotić i braća Ilija i Josip Kokotović, poznatiji kao „Hrvatska šestorka“ ili „Croatian Six“

Barem od ranih 1990-ih godina bilo je jasno da je „Hrvatsku šestorku“ lažno optužio svjedok koji je zapravo bio špijun Uprave državne sigurnosti (UDBA) bivše jugoslavenske vlade. UDBA je desetljećima ubijala desetke hrvatskih aktivista za neovisnost diljem svijeta i pokušavala okaljati težnju hrvatskog naroda za slobodom.

 

Ovu je zavjeru javno razotkrio nagrađivani australski novinar Chris Masters u dokumentarcu iz 1991. godine za poznati TV program“ ABC Four Corners“ koja se može vidjeti na YouTube. U ovoj TV emisiji navedeni špijun pronađen je u Bosni gdje je priznao da je cijelo njegovo svjedočenje bila laž.

Također se pokazalo da je zloglasni policajac iz NSW-a Roger Rogerson, bio umiješan u teška premlaćivanja muškaraca iz „Hrvatske šestorke“ koja su rezultirala iznuđenim priznanjima.

Poznati australski novinar i pisac Hamish McDonald opsežno je pisao o slučaju (uključujući knjigu Reasonable Doubt iz 2016.godine), pristupio deklasificiranim ASIO zapisima koji su bili ključni u zahtjevu za sudsku reviziju. Nedostupnost ovih podataka obrani tijekom suđenja, lišila je optuženike oslobađajuće presude.

 

Ugled hrvatskog naroda i zajednice u Australiji desetljećima je ukaljan ovom lažnom optužbom o terorizmu „Hrvatske šestorke“, i vjerujemo da se ta nepravda mora potpuno i definitivno ispraviti.

Slučaj Hrvatske šestorke naći će se na Vrhovnom sudu NSW-a u sljedeća 4 tjedna kada će se odrediti datumi za pružanje dokaza.

Za dovršetak ove parnice potrebna su znatna sredstva. Podnesena je molba za pravnu pomoć, ali nije odobrena zbog politike. Odvjetnik Sebastian De Brennan i Sharon Ramsden (sramsden@marsdens.net.au) iz ugledne tvrtke Marsdens Law Group djeluju pro bono ( tj. rade godinama besplatno) i u ime Hrvatske šestorke obratili su se hrvatskoj zajednici za pomoć (Australski odvjetnik De Brennan iz Sydneya poziva Hrvate Australije da mu financijski pomognu oko sudskog procesa „Croatian Six“ u 2023. godini pred Vrhovnim sudom NSW u Sydneyu – DOMOVINA ) jer će priprema za slučaj biti dugotrajna s približno 25.000 stranica transkripta koje treba razmotriti.

S poštovanjem tražimo da se sva financijska pomoć koju možete pružiti šalje

 na donji račun.

 

Naziv računa: Marsdens Trust Account

BSB: 062517

Broj računa: 10526169

Referenca: Cro 6 SLR

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Loading…

0

Komentari

Komentari

Đ. Vidmarović: Prilog diskusiji oko boje prvoga polja u grbu Republike Hrvatske

Krunicu Hrvata svega svijeta molila župa u Kanadi u koju se Hrvati doseljavaju već od 19. stoljeća