Australski srednjoškolci hrvatskog podrijekla u Sydneyu ostaju bez nastave hrvatskog jezika?!

Piše: Petar Mamić

U Sydneyju održan sastanak povodom moguće suspenzije hrvatskog jezika na srednjoškolskoj razini u Novom Južnom Walesu Žurni sastanak održan je u srijedu, 16. kolovoza 2023. godine u 20 sati u Hrvatskom klubu Kralj Tomislav. Sastanku su nazočili generalni konzul Ivica Glasnović, predsjednica SOHEŠ-a Renata Nikoletić, predsjednik Zaklade Hrvatskih studija Anthony Gurlica, član upravnog odbora Zaklade Hrvatskih studija i vanjski suradnik Hrvatskih studija na Sveučilištu Macquarie Mark Matić, predstavnici hrvatskih katoličkih centara sestra Anđelita i fra Ivica Pećnik, predsjednik Hrvatskog kluba Tomislav Lerotić te učiteljice i učitelji hrvatskog jezika u Sydneyju Ana Bruning, Marijana Abičić, Marija Novak, Gordana Karoglan i Hrvoje Erceg. Cilj sastanka bio je detaljnije upoznavanje s trenutačnom situacijom i mogućom suspenzijom hrvatskog jezika na srednjoškolskoj razini u Novom Južnom Walesu. Tijekom sastanka raspravljalo se o mogućnostima i daljnjim aktivnostima kojima bi se šira hrvatska zajednica upoznala sa situacijom te kojima bi se što veći broj srednjoškolaca potaknuo na učenje hrvatskog jezika tijekom srednje škole i posebno u završnim, maturalnim razredima.

Tijekom sastanka Gordana Karoglan, učiteljica hrvatskog jezika u jedinom srednjoškolskom programu hrvatskoga jezika u Novom Južnom Walesu, koji djeluje u sklopu Secondary Colledge of Languages, pri srednjoj školi u Liverpoolu, iznijela je trenutačnu situaciju i predočila pismo koje je hrvatskoj zajednici u Novom Južnom Walesu uputila NESA (Agencija za odgoj i obrazovanje u Novog Južnog Walesa) o suspenziji hrvatskog jezika na maturalnoj razini. Suspenzijom programa srednjoškolci u Novom Južnom Walesu izgubili bi mogućnost učenja i odabira hrvatskog jezika kao školskog predmeta na državnoj maturi. Da bi se nastava hrvatskog jezika i dalje nastavila održavati, potrebno je već od sljedeće školske godine povećati upis novih učenika od 7. do 10. razreda te posebno učenika u 11. razredu. Zaključak sastanka bio je da kao zajednica Hrvata u Novom Južnom Walesu trebamo zajednički raditi na boljoj međusobnoj povezanosti i podupirati jedni druge. Nadalje, predloženo je da se u rujnu ove godine održi informativni sastanak za djecu i roditelje te širu zajednicu na kojem bi se pobliže predstavile mogućnosti učenja hrvatskog jezika primarno na srednjoškolskoj, ali i na osnovnoškolskoj te visokoškolskoj razini. O sastanku će zajednica bit pravovremeno obaviještena.

Očuvanje jezika ima važnu ulogu u očuvanju identiteta i kulture naroda, što je posebno važno u slučaju Hrvata u Australiji koji su većinom asimilirani u australsko multikulturno društvo i koji kao manjinska zajednica u Australiji općenito gube sposobnost komuniciranja na hrvatskom jeziku. Gubitkom jezika gube se kulturne vrijednosti povezane s jezikom te dolazi do oslabljivanja cjelokupne kulturne baštine zajednice. Na novim je generacijama učenika i njihovih roditelja da nastave njegovati hrvatski jezik i kulturu odajući tako priznanje prethodnim generacijama koje su se svojim iznimnim zalaganjem i radom još 1979. godine izborile za priznanje hrvatskog jezika u Novom Južnom Walesu.

Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Loading…

0

Komentari

Komentari

Akcija prikupljanja novca za pomoć pravnom procesu „Croatian Six“ u Sydneyu ne prestaje te i dalje traje

The Pollution of Croatian Language With The Serbian and Its Extinction Was Part of Communist Yugoslavia Agenda