Nadbiskup Sydneya Anthony Fisher poručuje – Hrvati katolici pozvani ste živjeti i boriti se poput vaše nogometne reprezentacije u Kataru! I više i bolje od toga!

Početak nove crkvene 2023. godine za hrvatsku zajednicu u Sydneyu nije mogao bolje početi. Naime na prvu nedjelju došašća, 27.11.2022. kada počinje nova crkvena godina nadbiskup Sydneya Anthony Fisher posjetio je Hrvatski katolički centar u St. Johns Parku gdje se nalazi crkva Svetog Nikole Tavelića. Zajednica je doista na lijep način i svečan način dočekala nadbiskupa a medju vjernim pukom nalazili su se i naša veleposlanica Republike Hrvatske u Australiji Betty Pavelić te Generalni konzul RH u Sydneyu Ivica Glasnović. U procesiji koja je došla do oltara na početku mise nalazila su se u narodne nošnje obučena djeca iz folklorne grupe „Lindjo“ te odrasli od kojih dobar dio u narodnim nošnjama iz Kraljeve Sutjeske u Bosni i Hercegovini a bilo je i više drugih pojedinaca u crkvi u nošnjama iz svojih zavičajnih mjesta bilo iz Hrvatske bilo iz Bosne i Hercegovine. Nadbiskup Fisher predvodio je misno slavlje i za mene osobno koji sam vidio prilično raznih svečanih svetih misa i propovijedi ova misa te način na koji ju je služio a posebno propovijed i ono što je rekao nadbiskup ostavili su snažan dojam i bili su duboki duhovni doživljaj, a poslije svete mise u razgovoru s drugima shvatio sam da nisam bio jedini koji je to misno slavlje i propovijed doživio na taj način.

Biskup Fisher je redovnik, dominikanac a način kako je predvodio misno slavlje, njegove liturgijske geste, njegove jasne i mirno izrečene riječi propovijedi u kojem je povezao na kratak i mogao bih reći spektakularan način – nogometno prvenstvo u Kataru spominjući i hrvatsku i australsku nogometnu reprezentaciju s našim duhovnim životom – svakoga od nas – a naši životi kršćana katolika teži su i zahtjevniji od onih koji žive nogometni vrhunski profesionalci kako je objasnio nadbiskup Fisher, njegova gotovo opipljiva svetačka jednostavna duhovnost nisu mogli ostaviti nikoga makar na ovoj svetoj misi ravnodušnim i nedotaknutim viđenim i izrečenim.

U tijeku mise nadbiskup Fisher zahvalio je hrvatskoj katoličkoj zajednici u Sydneyu i to poimence nabrojivši inicijativu muškaraca porijeklom Hrvata koji mole javno krunicu, muške i ženske vjerničke zajednice koja sudjeluje i vodi Duhovne vježbe te svojim životima kako javnim tako i osobnim obiteljskim svjedoči vjeru u Isusa Krista. Bila je dirljiva zahvala i župniku fra Petru Horvatu za njegovu službu a koji je redovnik franjevac jednako kao i nadbiskup koji je redovnik ali dominikanac.

Iznimno je bio lijep i svečan trenutak u kojem je zajednica darivala nadbiskupa u znak sjećanja i zahvale za njegov dolazak. Prvi od četiri vrijedna i znakovita poklona bio je statua kardinala Alojzija Stepinca. Nakon svete mise nadbiskup je blagoslovio raspelo s Kristovim tijelom ispred crkve a onda je uslijedilo druženje u konobi koja se nalazi u crkvenom krasno uređenom dvorištu u neposrednoj blizini crkve gdje su domaćice i vrijedni članovi zajednice pripravili obilje hrane, kolača i pića a sve su to uzveličali mladi tamburaški bend „Pajdaši“ koji su sydneyska verzija popularnih zagrebačkih tamburaša „Gazda“ i glasom i stasom.

Bilo je lijepo gledati koliko se ljudi tiskalo i izmjenjivalo čekajući u redu da se slikaju s nadbiskupom da mu pruže ruku i da prozbore koju riječ s njim te, nadbiskupa koji je u društvu župnika fra Petra, veleposlanice RH Pavelić i Generalnog konzula Glasnovića ostao neko vrijeme družeći se i blagujući s vjernicima.

Isto to poslijepodne u klubu „Kralj Tomislav“ održano je završno prvo natjecanje CRO Factor o čemu ćemo više pisati u nekom od sljedećih brojeva, a ovaj tekst završavam u danu kada je Hrvatska pobijedila Kanadu s 4-1 na Svjetskom nogometnom natjecanju u Kataru te se je na neki način spojilo sve ono o čemu je u svojoj propovijedi govorio nadbiskup Anthony Fisher.

Tajna ratne pobjede u Domovinskom ratu 1991.-1995. u Hrvatskoj nad daleko nadmoćnijim srpsko-crnogorskim neprijateljem i agresorom, nogometno „čudo“ pobjeda male brojem stanovnika zemlje Hrvatske, oduševljenje i radost hrvatske dijaspore Australije i Kanade te cijeloga svijeta u pobjedi nad Kanadom 4-1 koju je gotovo nemoguće do kraja pokazati i „objasniti“ onima koji ne žive izvan Hrvatske – sve je to shvatljivo, razumljivo i jedino „protumačivo“ u kontekstu vjere – pisane velikim slovom u osobu Isusa Krista. To je „tajna uspjeha“ uspostavljanja suverene države Hrvatske 1991. godine, to je ono što Hrvate svugdje pa i ovdje u Australiji čini „posebnim“ „jedinstvenim“ i „drugačijim“ u ovoj našoj drugoj multikulturalnoj domovini Australiji u kojoj živi više od 200 raznih nacionalnih zajednica i porijekla iz cijeloga svijeta.

Kako je lijepo biti ili jednostavno imati hrvatske korijene i krvi u Australiji a još više znati što nas to čini tako jedinstvenim i posebnim, tako „hrvatskim“ i koji je to zapravo u svemu našem životu „CRO Factor“.

Sretan vam i blagoslovljen početak Nove 2023. crkvene godine! Oče nadbiskupe Anthony Fisher hvala vam! Hvala i Zlatku Daliću i našim nogometašima što nas širom svijeta čine ponosnima i sretnima koliko god to dugo trajalo i kako god završilo!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Croatian World – Početak nove crkvene 2023. godine uz nadbiskupa Sydneya Anthony Fishera

Tri događaja u Lijepoj Našoj za pamćenje