Važna obavijest za Hrvate izvan RH koji u domovini planiraju ishoditi nove osobne isprave

[ad_1]

Do 31. kolovoza

Kako bi se smanjile gužve jer još uvijek brojni građani svakodnevno podnose zahtjeve za zamjenu osobnih iskaznica isteklih tijekom trajanje epidemije koronavirusa, do 31. kolovoza svi takvi zahtjevi mogu se podnijeti u bilo kojoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji koja obavlja i upravne poslove, bez obzira na mjesto svojeg prebivališta ili boravišta, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

U petak je završila Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture koju već niz godina organiziraju Hrvatska matica iseljenika i Sveučilište u Zagrebu. U radu škole sudjelovalo je 28-ero polaznika iz 12 europskih i prekomorskih zemalja (Švicarske, Njemačke, Nizozemske, Velike Britanije, Francuske, Švedske, Bjelorusije, Mađarske, Austrije, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Brazila i Japana). Kao i prethodnih […]

Ova odluka donesena je i budući da veliki broj građana koji žive i rade u inozemstvu tijekom dolaska na godišnji odmor nastoji ishoditi nove isprave i obaviti neke od upravnih poslova, što još dodatno stvara gužve na šalterima upravnih poslova u policijskim upravama i postajama.

Građanin s prebivalištem na području jedne policijske uprave tako sada može podnijeti zahtjev u bilo kojoj drugoj policijskoj upravi ili postaji. Izrađene osobne iskaznice građani će preuzeti u policijskoj upravi ili postaji u kojoj su podnijeli zahtjev za izdavanje.

Temeljem provedenog Javnog poziva za dodjelu stipendije za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj u akademskoj godini 2023./24., Povjerenstvo Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavilo je Prijedlog bodovne liste kandidata. Na Javni poziv, koji je bio otvoren od 18. svibnja do 19. lipnja 2023., u propisanom je roku zaprimljeno 563 prijava uredno […]

U MUP-u ističu da će ukidanje mjesne nadležnosti pri podnošenju zahtjeva za izradom nove osobne iskaznice trajati do 31. kolovoza 2024. godine.



[ad_2]

Source link

Written by Domovina News

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

V. Starešina: Ilegalne migracije postale su pitanje na kojem se u Europi gube ili dobivaju izbori

Sveučilišnu školu hrvatskog jezika i kulture završilo 28-ero polaznika