Ovo su najljepše Hrvatice koje žive izvan granica Lijepe Naše

[ad_1]

Na reviji koja je protekli vikend održana u Tomislavgradu izabrana je najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.

Na Filozofskom fakultetu Papinskog sveučilišta “Antonianum” u Rimu, fra Jerko Kolovrat postigao je naslov magistra znanosti iz filozofije. Nakon nekoliko godina studija i ispita na Filozofskom fakultetu, koji je sastavnica spomenutog Sveučilišta, fra Jerko je napisao i obranio magistarski rad pod naslovom: “Opservacije o akceleraciji. Uvod u neke dromološke kategorije Paula Virilija”. Paul Virilio (1932. […]

Ove godine titulu je ponijela Mona Bandov iz Sjedinjenih Američkih Država koja je nosila livanjsku nošnju. Majka joj je iz Livna, a otac iz Tajlanda. S titulom prve pratilje može se pohvaliti Giulia Verdat iz Italije, dok je kao druga izabrana Malina Nadinić iz Argentine. Najfotogeničnija je Vivien Lašković iz Mađarske.

“Hrvatska i njene posebnosti ostaju prepoznatljive, a to zorno dokazuje svaka od ovih djevojaka i svaka od ovih nošnji koje simboliziraju hrvatsku različitost, hrvatsku ljepotu te tradicijsku kulturu. Ova manifestacija to dodatno promovira i čuva našu prošlost od zaborava, a upravo na korijenima prošlosti mi gradimo bolju sadašnjost i bolju budućnost”, poručio je Dario Magdić iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

ACAP-ova konferencija „Connecting the Doers: Taking Croatia to the Next Level“, koja se održava u Zagrebu od 6. do 8. srpnja, zrcali poslovnu zrelost novih naraštaja Hrvata izvan Republike Hrvatske, dok iseljenička generacija zlatne dobi poput Ivana Hrvoića (86) za svoje patriotske doprinose prima Nagradu za životno djelo Hrvatsko-kanadske gospodarske komore. Prvog dana, kako su […]

Organizator programa istaknuo je kako je cilj ovog projekta povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja bogatstva tradicijske kulture te jačanja i očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta…

“Ljepota nošnji i djevojaka koje su došle iz svijeta predstaviti se u domovini svojih roditelja, baka i djedova večeras je u punom sjaju prikazala snagu jednog ovakvog projekta”, rekao je u ime organizatora Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika.

Desetu reviju tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske organizirala je Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u BiH „Stećak”, u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika. Sudjelovala je 21 djevojka hrvatskih korijena iz cijelog svijeta.

S ciljem učenja hrvatskog jezika, upoznavanja hrvatske kulture, očuvanja nacionalnog identiteta, promicanja zajedništva i suradnje te povratka iseljenih Hrvata i njihovih potomaka, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je Javni poziv za dodjelu stipendija za internetsko učenje hrvatskoga jezika u akademskoj godini 2023./24. Stipendija se odnosi na Hrvatski internetski tečaj HiT-1 koji […]

Dodajmo na kraju kako je u sklopu revije održana i multimedijalna izložba u Zavičajnom muzeju naziva “Hrvatske djevojačke nošnje i nakit kao dio europske baštine”.



[ad_2]

Source link

Written by Domovina News

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Pokušaji redefiniranja obitelji – Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća

Sedmorica mladića obukla franjevački habit u Mostaru, među njima i Joel Sirovina iz Hrvatske katoličke misije Zürich