Deutsche Welle: Što prijeti Njemačkoj?

[ad_1]

Nakon mnogo natezanja u vladajućoj koaliciji, Njemačka je dobila Strategiju nacionalne sigurnosti – prvu u povijesti Savezne Republike. Vlada kancelara Olafa Scholza usvojila je u srijedu (14. lipnja) papir od 76 stranica, u kojem se nabrajaju glavni rizici po tu zemlju i mjere protiv njih.

Ideja je da strategija obuhvati sve vanjske i unutarnje prijetnje za Njemačku, i da se zna tko se čime bavi. Do sada se naime, u odsutnosti strategije, događalo da različita ministarstva rade na sličnim problemima bez koordinacije.

Osim vojnih prijetnji, u strategiji se spominju kibernetički napadi, eventualni udari na kritičnu infrastrukturu, ali i klimatske promjene ili pandemije.

„Prvi zadatak naše sigurnosne politike je da osigura da u našoj zemlji i ubuduće možemo živjeti u miru i slobodi“, piše u dokumentu koji su podržali vladajući SPD, Zeleni i Liberalna stranka.

Više novca za vojsku, veće nacionalne rezerve

Navodi se, primjerice, da Njemačka želi povećati izdvajanja za obranu u iznosu od najmanje dva posto BDP-a, što je i zahtjev NATO-a. Zemlja planira ojačati obrambeni kapacitet u sektoru digitalnih sustava i svemira.

U strategiji se planira jačanje europske namjenske industrije i zajednička politika izvoza oružja. Infrastruktura poput Bundestagelektrične mreže, vodovoda, prometnica, pruga ili bolnica trebala bi se bolje zaštititi od mogućih katastrofa, klasičnih ili kibernetičkih napada. Planira se proširenje nacionalnih rezervi hrane, energenata i lijekova, osiguravanje da lanci opskrbe funkcioniraju i u vremenu kriza.

Kod pitanja izbjegličke krize, podržava se nova strategija EU-a kojom se planira zadržavanje tražitelja azila (s malim šansama za dobivanjem tog statusa) na vanjskim granicama, te njihove brze deportacije.

Na polju održivosti, Vlada predviđa zakone kojima bi se ograničile negativne posljedice klimatskih promjena, te novu strategiju biodiverziteta.

Navodi se da će se Berlin na međunarodnoj pozornici zalagati za „pravno obvezujuća pravila za odnos prema pandemijama“.

Još nema Vijeća za nacionalnu sigurnost

Kancelar Scholz je pohvalio prvu njemačku Strategiju nacionalne sigurnosti. „Bez sigurnosti nema slobode, nema stabilnosti i nema blagostanja“, rekao je kancelar koji je u srijedu i predstavio taj dokument s vodećim ministricama i ministrima iz svog kabineta.

Šefica diplomacije Annalena Baerbock rekla je da ruska agresija na Ukrajinu pokazuje da „mir i sloboda ne padaju s Njemačka nacionalna strategijaneba“. „Sigurnost je u 21. stoljeću više od vojske i diplomacije“, dodala je političarka Zelenih. Neki komentatori primijetili su da bi strateški papir mogao ostati nedorečen i previše načelan – jer se u njemu „sudaraju“ interesi tri stranke na vlasti. A one već mjesecima otežu s usvajanjem Strategije, i o njoj se javno svađaju, kao uostalom i o drugim temama.

Tako sada Liberali zahtijevaju osnivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost koje bi koordiniralo provođenje Strategije, ali se tome protive Zeleni.

Kako na svom portalu navodi javni servis ZDF, ministrica Baerbock se boji da bi njezin resor mogao izgubiti utjecaj ako bi takvo Vijeće bilo pod kontrolom kancelara. „Dakle, sve je pitanje moći“, komentira ZDF. Na koncu se u dokumentu takvo Vijeće uopće ni ne spominje.

Pobunili su se i neki premijeri njemačkih saveznih zemalja koje, kako tvrde, nisu bile konzultirane prilikom izrade Strategije. No, taj dokument je konačno stigao. Sada bi na temelju njega mogli biti izrađeni i neki drugi – recimo nova strategija za odnose s Kinom.

Deutsche Welle



[ad_2]

Source link

Written by Domovina News

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

N. Šetić: Detaljna kronologija srpske paradržavne iluzije

Jačanje tihe pobune protiv ludila u Americi